Intretinere produse lemn

Mobila din lemn are un farmec aparte, inspiră eleganță oricărei încăperi și, chiar dacă este atât de rezistentă încât probabil că nu vei fi nevoit s-o repari în următorii zece ani, strălucirea ei se poate stinge în timp.

Lemnul este un material natural, viu, care trebuie să fie îngrijit cu regularitate. Întreținerea mobilierului de lux din lemn este foarte simplă și, cu timpul, ritualul de îngrijire al acestuia îți va intra în obișnuință, dar mai întâi trebuie să știi ce să faci și ce să nu faci ca să previi degradarea lui.

CUM SE CURĂȚĂ MOBILA DIN LEMN

Praful trebuie șters regulat, ceea ce nu înseamnă neapărat zilnic. Totuși, trebuie să te asiguri că faci asta în fiecare săptămâna, măcar o data sau de două ori. Poți folosi o cârpă curată, moale și uscată, dar aceasta nu va face decât să mute praful de pe mobilă în aer. O lavetă impregnată cu lanolină sau o cârpă înmuiată în apa călduță cu săpun sunt foarte eficiente, iar pentru părțile vopsite cu ulei poți folosi un burete înmuiat într-un amestec de apa și oțet. O lavetă din bumbac sau un pămătuf din pene de struț te vor ajuta să îndepărtezi urmele de apa.

E un lucru des întâlnit că ștergerea prafului să se facă de fiecare data folosind soluții de curățare a mobilei, însă cele care conțin silicon vor penetra stratul de lac până în fibra lemnului, făcându-l imposibil de refinisat.

CUM PROTEJEZI MOBILA DIN LEMN

– Ține minte că, de fiecare data când pui ceva pe mobila din lemn, fie că este o cană cu cafea fierbinte sau o lampă, o poți deteriora. Folosește fețe de masă, șervete și suporturi pentru pahare, iar sub lampă sau sub vază pune un suport din fetru.

– Variațiile de umiditate din încăpere pot afecta lemnul, făcându-l să se umfle sau să se contracte și, la un moment dat, chiar să crape. De aceea, este bine să investești într-un umidificator/dezumidificator ca să păstrezi în casă o umiditate cu valori între 30% și 50%, protejându-ți astfel mobilierul din lemn pentru mult timp de acum înainte.

– Ferește mobila din lemn de razele soarelui, dar și de sursele de căldură sau de aer rece. Razele ultraviolete produc modificări în structura chimică a lemnului, făcându-l să se decoloreze și să crape, așa că, oricât de mult ți-ai dori să amenajezi în balcon sau pe verandă un colț tihnit unde să citești așezat pe un balansoar din lemn, mai bine te orientezi către alte zone ale casei. Nu uita să montezi jaluzele pentru a proteja de soare piesele de mobilier așezate în față ferestrelor.

CUM REPARI ZGÂRIETURILE

Accidentele sunt inevitabile și nici măcar mobilierul din lemn nu este scutit de acestea. Zgârieturile pot fi superficiale sau adânci, dar există soluții pentru oricare dintre ele.

O zgârietură într-un finisaj cu rășină naturală se va estompa dacă aplici puțin diluant, iar pentru lacurile sintetice e suficient să șlefuiești cu atenție zgârietura folosind hârtie abrazivă (in sensul fibrei lemnului) cu granulație mare, și după aceea s-o lustruiești cu puțină ceară de mobilă.

CUM SE CURĂȚĂ/ÎNTREȚINE UN BLAT DE MASA DIN LEMN

Ce putem face? Iată câteva recomandări:

– Nu tăiați direct pe blatul de masă. Folosiți un tocător separat, din lemn sau orice alt material, pe care să tăiați legumele, fructele, painea sau carnea.

– Orice lichide ar trebui șterse imediat, altfel pot apărea pete. Nu lăsați lichidele să băltească.

– Evitați să puneți direct pe un blat de lemn obiecte foarte fierbinți.

– Nu folosiți bureți de sârmă pentru a curăța suprafața din lemn și nici detergenți foarte agresivi sau care zgârie. Deteriorați astfel finisajul (fie el lac, ulei sau ceară) și lăsați lemnul expus.

– Dacă blatul este tratat cu ulei sau ceară, împrospătați din când în când finisajul. Este simplu, se poate face cu o cârpă, exact ca și cum ați șterge suprafața.